ג'ג'ונואליאיטיס

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

ג'ג'ונואליאיטיס ג'ג'ונואליאיטיס היא מופע ספציפי של מחלת קרוהן. מחלת קרוהן היא מחלה ששייכת למשפחת מחלות המעי הדלקתיות שמתבטאת בדלקת שפוגעת בכל שכבות צינור העיכול ויכולה להופיע בכל אחד מאזורי מערכת העיכול החל מחלל הפה וכלה בפי הטבעת.

המחלה מתאפיינת בהתקפים בהם התסמינים משפיעים על איכות חייו של החולה ובתקופות של רגיעה בהן התסמינים רדומים. התקופות של התפרצות או התלקחות המחלה נקראות התקף ותקופות הרגיעה נקראות נסיגה או רמיסיה.

מאחר והמחלה יכולה לתקוף כל אחד מאזורי מערכת העיכול, ניתנו שמות שונים לכל אחד מהסוגים של הפגיעות בהתאם לאזור הפגיעה. כך למשל קרוהן שפוגעת באילאום נקראת בשפה המקצועית אילאיטיס, קרוהן שפוגעת במעי הגס נקראת קרוהן-קוליטיס ואילו קרוהן שפוגעת באזור החלק האמצעי של המעי הדק (המעי הריק) נקראת ג'ג'ונואליאיטיס.

מהם הגורמים למחלה?

נכון לכתיבת שורות אלה עדיין לא ברורים הגורמים למחלה. למעשה לא רק שהחוקרים בתחום עדיין לא יודעים מה יכול להוביל להתבטאות של המחלה באזורים השונים של מערכת העיכול אלא שעדיין לא ברור מה יכול להוביל להתפרצות של מחלת הקרוהן באופן כללי.

ככל הנראה המחלה מתפרצת כתוצאה מלקות מסוימת במערכת החיסון של מערכת העיכול שכתוצאה ממנה מערכת החיסון מגיבה באופן לא מבוקר ובצורה לא פרופורציונאלית.

לעתים תאי מערכת החיסון אפילו תוקפים את תאי מערכת העיכול בעקבות זיהוי שלהם כגורם עוין. אך לעתים התקיפה מתבצעת בעקבות חדירה של זיהום למערכת העיכול שבעקבותיה מתבצעת תקיפה עוצמתית שפוגעת גם בתאי מערכת העיכול עצמם ולא רק בפתוגן.

הגורמים החשודים כאחראיים להופעת המחלה הם בין היתר גורמים גנטיים מסוימים, גורמים סביבתיים (חומרים מזהמים, תרופות, תזונה לקויה) וישנם אף חוקרים שסוברים שהמחלה קשורה למצבים פסיכולוגיים מסוימים.

תסמינים לג'ג'ונואליאיטיס

ג'ג'ונואליאיטיס באה לידי ביטוי במגוון רחב של תסמינים שיכולים להופיע בדרגות חומרה משתנות. כך למשל בזמן ההתקף רוב החולים סובלים מכאבי בטן שמתגברים כאשר מזון עובר בחלקו העליון של המעי הדק.

במקרים חמורים יותר בזמן ההתקף יסבלו החולים מדימומים, משלשולים ומעוויתות מעיים לאחר הארוחה. בנוסף לכך, בחלק לא מבוטל מהחולים יופיעו פיסטולות (מעבר או חיבור לא טבעי בין המעי הדק לאברים אחרים לרבות העור).

בעיה אופיינית שיכולה לפגוע במידה ניכרת באיכות החיים ובבריאותם של חולי ג'ג'ונואליאיטיס היא תת ספיגה של חומרי הזנה שונים. בחלקו המרכזי של המעי הדק נספגים חומרים שונים כגון ויטמינים מסיסים בשומן שחוסר בהם עלול להוביל להתפתחות של מחלות שונות לרבות אוסטיאופורוזיס.

כמו כן, באזור המעי הריק מתרחשת ספיגה של חלבונים וסוכרים ואכן חולים רבים במחלה מגיעים למצב של תת תזונה על רקע של תת ספיגה. יש לציין כי חולים מסוימים סובלים מירידה מהירה במשקל ומתת תזונה גם על רקע של חוסר צריכה מספקת כתוצאה מפחד מאכילה או הימנעות מצריכת מזונות רבים עקב חשש מהתסמינים הכרוכים באכילה בזמן ההתקף.

אבחון של ג'ג'ונואליאיטיס

בניגוד למופעים אחרים של קרוהן, לא ניתן לאבחן ג'ג'ונואליאיטיס בבדיקות אנדוסקופיות כגון קולונוסקופיה או גסטרוסקופיה. עם זאת, ניתן לאבחן את המחלה על ידי שילוב של בדיקות שונות כגון: בדיקות דם (מדדי דלקת, בדיקות לקרישת דם ועוד) ובדיקות הדמיה רפואיות (CT, MRI ועוד) וכמובן שיש לשלב את הממצאים עם תלונות החולה.

כיצד מטפלים במחלה?

הטיפול במחלה כולל משטר תרופתי שמיועד להפחית את מדדי הדלקת, לפגוע בפעילות של מערכת החיסון ולשמור על הרמיסיה. בנוסף החולים לרוב נמצאים במשטר תזונתי שמטרתו לגרות כמה שפחות את מערכת העיכול בזמן ההתקף.

במצבים מסוימים החולים צריכים לעבור ניתוח לטיפול בסיבוכי המחלה בדגש על מצבים שעלולים לסכן את חייהם כמו במקרה של חסימת מעיים מלאה למשל.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו