מחלת קרוהן קוליטיס

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

קרוהן קוליטיסקרוהן קוליטיס (Crohn's colitis) הוא סוג ספציפי של מחלת קרוהן שפוגע בחלק הסופי של מערכת העיכול. קרוהן היא מחלה ששייכת למשפחת מחלות המעי הדלקתיות שבה חברה גם מחלת הקוליטיס הכיבית.

באופן עקרוני ההבדל המרכזי בין קוליטיס כיבית לבין קרוהן הוא שקרוהן יכולה לפגוע בכל אחד מהאזורים במערכת העיכול החל מפי הטבעת וכלה בחלל הפה בעוד שקוליטיס כיבית יכולה לפגוע אך ורק באזורים שממוקמים בין פי הטבעת לבין המעי הדק הסופי.

השם של מחלת הקרוהן הספציפית ממנה סובל החולה ניתן לה בהתאם לאזור הפגיעה כך שקרוהן שבאה לידי ביטוי בדלקת בחלק העליון של המעי הדק נקראת ג'ג'ונואליאיטיס (jejunoileitis) ואילו מחלה שמערבת את המעי הגס נקראת בהתאמה קרוהן קוליטיס (colon בלעז פירושו המעי הגס).

המחלה באה לידי ביטוי באופן התקפי. המשמעות היא שהמחלה יכולה להתפרץ ולסגת וכך חייהם של החולים נחלקים לתקופות בהן המחלה פעילה (התלקחות, התקף או התפרצות) ולתקופות בהן היא נסוגה או נרגעת (רמיסיה, רגיעה או הפוגה).

מהם התסמינים של קרוהן קוליטיס?

באופן עקרוני התסמינים של מחלת קרוהן משתנים מחולה לחולה ואף מהתקף להתקף. חומרת התסמינים וסוג התסמינים קשורים מאוד למידת החומרה של המחלה אך גם במשטר הטיפולי ובמודעות למחלה מצד החולה עצמו.

בדרך כלל התסמינים של קרוהן קוליטיס יהיו חום נמוך, כאבי בטן שמלווים בעוויתות מעיים, דימום ביציאות ועוד. בקרב ארבעה עד שישה עשר אחוז מהחולים בקרוהן קוליטיס תתרחש היצרות של המעי שתתבטא באופן דומה מאוד לחסימה ובמקרים אלו יהיה צורך לשקול ניתוח חירום.

החולים בקרוהן קוליטיס מועדים גם להיווצרות של פיסטולות. במקרים מסוימים מדובר על פיסטולה בין המעי הגס לקיבה או לתריסריון שתבוא לידי ביטוי בהקאה צואתית ובמקרים אחרים על פיסטולה בין המעי הדק למעי הגס שתבוא לידי ביטוי בתת ספיגה.

בקרב הנשים החולות במחלה תיתכן גם פיסטולה בין הנרתיק לרקטום (שכיחות של עשרה אחוז מכלל החולות). מעבר לכך שליש מהחולים בסוג זה של קרוהן יסבלו מטחורים משמעותיים, מהיצרות של התעלה האנלית ומבעיות שליטה על היציאות.

מעורבות של מערכות נוספות

שליש מהחולים סובלים מפגיעה במערכות נוספות שאינן מהוות חלק ממערכת העיכול. כך למשל 15% מהחולים בקרוהן סובלים מנגע כואב שמופיע בזמן ההתפרצות של המחלה שנקרא אריתמה נודוסום או מתופעות עוריות מגוונות אחרות לרבות פסוריאזיס, פיודרמה גנגרונוסום ועוד.

בקרב 15-20% מכלל החולים בקרוהן ישנה מעורבות מפרקית שבאה לידי ביטוי בכאבים חריפים ואפילו בדלקת. בנוסף, חולים רבים סובלים מבעיות כבדיות, מבעיות במערכת הראייה, מבעיות עצם, מהפרעות אורולוגיות ועוד.

מעבר לכך החולים בקרוהן נמצאים בסיכון מוגבר לפתח סוגים שונים של סרטן לרבות סרטן המעי הגס, לימפומה שאינה הודג'קין, לוקמיה ועוד.

כיצד ניתן לטפל במחלה?

הטיפול במחלה שמוצע לחולים כיום לא מביא להיעלמות המחלה או להחלמה מלאה. מטרתו לפיכך היא להאריך את משך הרמיסיה, להחיש את בואה בזמן ההתקף, להקל את חומרת התסמינים ולאפשר לחולים ליהנות מאיכות החיים הטובה ביותר האפשרית.

כמו כן, הטיפולים השונים מיועדים למנוע את הסיבוכים האופייניים למחלה שעלולים להיות בלתי הפיכים ואפילו מסכני חיים. הטיפולים כוללים שימוש בתרופות שונות לרבות מתוטרקסט, ציקלוספורין, סטרואידים, תרופות ביולוגיות שונות, תרופות אנטיביוטיות שונות ואחרות אך לצד הטיפול התרופתי לרוב נמצאים החולים גם בטיפול דיאטטי.

הטיפול התזונתי מיועד להקל על פעילות מערכת העיכול במיוחד בזמן ההתקפים ולהתאים לכל חולה את התפריט האישי שלו בהתאם להסתמנות הקלינית של המחלה במערכת העיכול שלו.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו