חסימת מעיים

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

חסימת מעייםחסימת מעיים היא אחד הסיבוכים האפשריים למחלות מעיים דלקתיות כגון קרוהן וקוליטיס כיבית.

מדובר על מצב רפואי חריג שבו נוצרת חסימה מכנית בצינור המעי שלא מאפשרת לתוכן המעי להתקדם במורד הצינור. בעקבות כך החולה לא מסוגל לייצר ולהפריש צואה.

מדובר על מצב שעלול להיות מסכן חיים ולכן הוא דורש התערבות מידית. החסימה יכולה להתרחש במעי הדק או במעי הגס. חסימת מעיים שמתרחשת בהקשר של מחלת קרוהן יכולה להופיע גם במעי הגס וגם במעי הדק אך חסימה שמתרחשת בהקשר של מחלת קוליטיס כיבית תתרחש רק במעי הגס.

מהם הגורמים לחסימה וכיצד מאבחנים אותה?

ישנם גורמים רבים שיכולים להוביל לחסימה של המעיים כאשר הסיבה הממוקמת במקום הראשון בעולם המערבי היא הידבקות בין שתי לולאות מעיים או יותר כתוצאה מניתוח שעבר המטופל בעבר. מאחר וחולי קרוהן וקוליטיס עוברים לא אחת ניתוחים במערכת העיכול, הרי שהם נמצאים בסיכון מוגבר להידבקויות אלו.

בנוסף לכך, הימצאות של אבצס מפושט ונפוח במיוחד יכולה להוביל לחסימה של חלל המעי וגם האבצס הוא סיבוך נפוץ מאוד במחלות המעיים הדלקתיות.

האבחון מתבצע באמצעות ציוד של הדמיה רפואית שמדגים את אזור ואת דרגת החומרה של החסימה. בדיקת CT היא הבדיקה הנפוצה ביותר לאבחון של חסימות מעיים כיום.

המנגנון האופייני לחסימה

בשלב הראשוני של החסימה הפריסטלטיקה (תנועתיות) של המעי מתגברת משני הצדדים של החסימה. שרירי המעי מנסים למעשה לטפל בחסימה באופן מכני וכתוצאה מכך לעתים החולים שסובלים מחסימת מעיים מדווחים על שלשול מיימי או רירי שהינו תוצאה של דחיסת התוכן של המעי אל מעבר לחסימה בעקבות התנועתיות המוגברת במקום.

בשלב מסוים הפעילות הערנית של המעי הולכת ופוחתת ובמקום החסימה מתחילים להצטבר נוזלים ואלקטרוליטים שונים. בשלב זה קיימת כבר סכנת התייבשות וישנם אף חולים שמגיעים למצב של הלם תת נפחי.

במידה והחסימה לא זוכה להתייחסות ולטיפול באופן מהיר היא הולכת ומתגברת ובשלב מסוים מתחילה ללחוץ על דופן המעי. בשלב זה עלולה להיווצר חסימה של זרימת הדם התקינה למעי.

התסמינים והסיבוכים של חסימת מעיים

הסימפטומים הקליניים האופייניים הם בחילות והקאות, נפיחות בטנית וכאבי בטן חזקים שמלווים בעוויתות. בנוסף לכך, החולים מדווחים לרוב על הפסקת יציאות ועל חוסר מעבר של גזים.

בשלב מתקדם כאבי הבטן העוויתיים מופיעים במרווחים קצרים במיוחד של בין ארבע לחמש דקות. חסימת מעיים לרוב גורמת ללחץ דם נמוך, לעלייה בטמפרטורת הגוף וברגישות למגע באזור החסימה.

הלחץ המופעל על דפנות המעי עלול להוביל למצב של נמק ולמות הרקמה ובנוסף לכך, אותו הלחץ יכול להוביל לפרפורציה של המעי, כלומר לניקוב של דופן המעי. פרפורציה של המעי יכולה להוביל למעבר של תוכן המעי לחלל הבטן ובעקבות כך לזיהום תוך בטני (פריטוניטיס) שאף הוא מצב מסכן חיים שמצריך התערבות רפואית בהולה.

כיצד מטפלים בחסימת מעיים?

ישנם מגוון טיפולים שניתן להעניק לחולה הסובל מהתופעה כאשר סוג הטיפול משתנה בהתאם לשלב בו הוא נמצא ולדרגת החומרה של החסימה.

חסימה קלה יחסית או חסימה חלקית ניתנת לטיפול באופן שמרני בלבד שכולל מתן מנוחה למעי, החזרת נוזלים באמצעות עירוי, מנוחה ומעקב צמוד אחר התפתחות החסימה.

עם זאת, במידה ומדובר על חסימה מסכנת חיים, במידה והחל כבר להיווצר נזק לרקמת המעי או לאברים סמוכים ובמידה והחסימה אינה ניתנת לטיפול באופן שמרני, הרי שישנו צורך לבצע פרוצדורה ניתוחית להתרת החסימה. במקרים חמורים במיוחד אין מנוס מלכרות את האזור החסום ולבצע השקה כירורגית של חלקי המעי לאחר הכריתה.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו